skip to Main Content

Jag hör några som pratar utanför fönstret och jag tittar ut för att se vad som står på, där står Maja och den nya hemkunskapsläraren som rotar runt bland växterna i atriumgården. Hon gnider fingrarna på några blad och luktar sedan på fingrarna.
–Men det här är ju eukalyptus!
Jag harklar till och presenterar mig.
-Hej jag heter Anette.
Den nya hemkunskapsläraren sträcker fram handen.
–Hej jag heter Eva.

Fem år senare och efter flera gemensamma konstprojekt går vi vid kajen i Öregrund och pratar om framtiden vi leker med olika idéer och så slår det oss, vi borde öppna en handelsträdgård. Idén liksom blockerar allt annat som borde tänkas och upptar allt focus. Idén känns självklar, ja men visst vi borde öppna en handelsträdgård.
Fem år senare, utbildningen till trädgårdsmästare är avslutad, affärsplanen klar, kontakt med bank, arbetsförmedling och mentorer upprättad och bygglovet till slut godkänd. Vi bygger väl själva? Ja så klart annars räcker inte pengarna långt.

I oktober 2017 tar vi traktorn med släp och åker till bygghandeln för att handla allt material till själva betongplattan utan just själva betongen. Den 6 november 07:30 på morgonen springer vi som hysteriska höns fram och tillbaka mellan boningshuset och bygget. I händerna har vi hinkar med varmvatten i, all snö och is som kommit under natten måste bort innan betongbilen kommer om en timme. Har ni aldrig sett ett team som jobbar målmedvetet förut skulle ni ha sett oss då och 18 timmar senare med brinnande eldar och strålkastarljuset från våra bilar som lyser upp den nygjutna betongplattan ger vi upp och slipar av det sista. Vårt mål är att ha butiksbyggnaden, växthuset och planket runt ytan klar och öppna den 14:e April alltså om ca 5 månader. Ingen tycks tro på oss och innerst inne inte ens vi själv men att ge upp var inte ett alternativ. En intensiv period följer med ordinarie jobb under veckorna och bygget under helgerna. Med hjälp av alla nära och kära blir vi faktiskt klar och med kanoner och salut öppnade vi den 14:e april kl 11:00. Nu började en ny era i våra liv som trädgårdsmästare, företagare, diskare, kassörska, vaktmästare, marknadsförare, förestagsutvecklare, städare, administratör och …

Våren därpå, 2018 deltar växtzon 4 med idéträdgården ”gråtande pomona” på nordiska trädgårdar och får en silverplacering av juryn så stolt och överlycklig vi blev då. Under hösten samma år tar Eva hem ett silver med sitt Äppelsmör från ”svensk matverk” god som i gudomlig och ett underbart slut tillsammans med våran julmarknad för säsongen.

Säsongen 2019 deltar vi med ännu en ideträdgård under namnet ”Storgatan 7B” och självaste kungen och drottningen delar ut guldmedaljen för vårt bidrag på Solliden slott, tänka sig att vi är kunglig hovleverantör av en idé. Senare under säsongen deltar trädgårdskocken Eva Perpåls på Eldrimmers prestigefyllda gourmettävling SM i mathantverk med tävlande från hela norden och får ett brons för sin otroligt goda äppelchutney Hurra! Hurra! Hurra! och som en slutfanfar för säsongen arrangerade vi ännu en mycket välbesökt julmarknad med utställare av lokala konst och mathantverkare.

Vi fortsätter att sikta högt och hoppas på en ännu mer spännande och grönskande framtid för växtzon 4.

Back To Top